Tokaji és boglári borok Budafokon

posted in: Hírek | 0

A Katona Borház Kft. 1996 őszén alakult kezdeményezés, amely a családi hagyományokra koncentrálva építette fel vállalkozását. Pincészetük jelenleg 50 hektáron termeszt szőlőt a Balaton déli oldalán, a boglári borvidéken, 2006 óta pedig 1 hektárt művelnek Tokaj Hegyalján.

A szőlőt boglári pincészetükben dolgozzák fel és érleljük palackozásig, valamint kierjedt boraink egy részét budafoki pincénkbe szállítják további kezelésre, érlelésre. Itt történik a palackozás és ezután az értékesítés is. Fehér-, rosé- és vörösboraikat reduktív körülmények között acéltartályokban tárolják palackozásig, emellett készülnek borok 225 literes barrique es 500 literes ászokhordókban is. Borászatuk munkájában szerves szerepet tölt be a tulajdonosok második generációja, hiszen a professzionális technológia ebben az esetben is jól összefér a hagyományokkal. Boraik a nyári napsugarat, az aranyló fürtöket, a tavaszi friss erőt és a termékeny földet rejtik palackba. Az eredményt a pincejárat résztvevői is megtapasztalhatják: tiszta, gyümölcs ízű, zamatos borok, finom savtartalommal.

Számukra is fontos a környezetvédelem, a környezettudatosság és a fenntartható fejlődés, ennek érdekében egyre többet tesznek a környezetünkért és odafigyelnek a gazdálkodás során minimális kemikáiliát használjanak csak fel. A technológia lényege a növény immunrendszerének stimulálása, erősítése természetes anyagokkal, amely a szőlőművelésnél kezdődik. A módosult szerkezetű ipari Pí-vízben oldott ún. akane nevű anyag a talajba jutva megváltoztatja a termőföld vízmegtartó képességét. A növények így hatékonyabban jutnak tápanyaghoz, amely a fejlődésüket, növekedésüket serkenti. Így nő a kórokozókkal szembeni ellenálló képességük. Kevesebb növény védőszer használatára van szükség, ezáltal kíméljük a környezet is. Vitálisabb növények egészségesebb, lédúsabb termést hoznak. Ebből a kiváló alapanyagból készítik borainkat.

A Pincejárat résztvevői az üzem megtekintése után három bort is tartalmazó kóstolón vehetnek részt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük