Romantikus gasztró-barangolás egy rusztikus pincészetben

posted in: Hírek | 0

A Seybold-Garab Pincészet a XXII. kerületben, Budafok legrégebbi utcájában található. A védett gesztenyefasor alatt húzódó Péter Pál utca romantikus hangulatot áraszt. A Pincejárat résztvevőit a Seybold-Garab Pince tágas udvara fogadja, ahol egyébként présház büszkesége, a Seybold hordó is található. A présházból nyílik a két párhuzamosan futó pinceág, amely általában esküvők közkedvelt és ízléses helyszíne is egyben. Az ágak kellemesen hűs levegőjét 3-3 szellőző kürtő garantálja. A jobb oldali ág első részében emléket állítottak néhány antik tárggyal a budafoki szőlészet- borászat hőskorának. A pincében tovább haladva eljuthatunk egy nagyobb csarnokba, amely szélesebb és magasabb is a másik ágnál. Ennek boltozatát téglával rakták ki az építészek, ezért rusztikus hatást kölcsönöz a teremnek. Itt 160 m2-en akár 100 vendég foglalhat helyet. A két pinceágat fél úton egy átjáró köti össze, így biztosítva, hogy a rendezvény akár a teljes alapterületet kihasználja.

A névadó Friedrich Seybold az 1880-as években telepedett Bécsből Budafokra, és alapította meg pincészetét, amely a borkereskedelmi cégek nagyjai közé tartozott. 1883-ban építtette meg a két párhuzamosan futó pinceágat és felette a lakóházat. A kétágú pince előterében kialakított présházban áll az 1885-ben készült 216 hl-es jénai üvegcsempével bélelt díszes cementhordó. A hordó homlokfalát a Zsolnay Porcelángyár által készített színes pirogránit relief díszíti, rajta a magyar korona egyesített középcímere az angyalokkal, felette a szent koronával. A dombormű alatt 1885-ös évszám a Fridich Seybold monogramjával olvasható márványtáblán. Az impozáns alkotás szerencsésen vészelte át a két világháborút és ma védett iparművészeti műemlék, a látogatók a kerámia eredeti színeiben gyönyörködhetnek.

A pincében szakképzett borászok által vezetett borkóstolásra is van lehetőség, a Pincejárat vendégeit pedig félóránként, idegenvezetővel kóstolása invitálják. (Pincejárat jeggyel 500 Ft helyett 300-Ft/fő). Kemencés lángos mellett különböző sajtokat is ki lehet próbálni a megfelelő borral párosítva, ami az ízek harmóniáját varázsolja a vendégek elé. A kóstolás lehet egy borvidék különböző boraiból összeállított borsor, vagy pedig egy pincészet kínálatát mutatjuk be.

A vendégeket augusztusban Szabó Szilvia, magyar nótákkal szórakoztatja majd.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük