Lics Pince Pezsgőérlelés

1990-ben alapította a borász házaspár Lics László és neje Éva szőlészeti -borászati vállalkozásukat. A budafoki történelmi pince valamint a Szekszárdi Borvidéken egykor a Komlossy család birtokához tartozó gazdasági épület és kis kúria illetve a pákozdi egykor püspökségi dézsmapince értékeinek megőrzése és méltó módon való újbóli hasznosítása, valamint kulturális értékőrző és -teremtő munkájának elismeréseként Lics László Podmaniczky-díjat kapott 2012-ben. A házaspár 2013-ban ’Kultúra 22’ díjban részesült.

Története az 1790-es évekre vezethető vissza. A felhagyott kőbányászat során kialakult üreget Felbert János alakította ki pincészetté a prefektus, Savoyai Jenő borainak tárolására. Később a Felbert család az uradalomtól megvásárolta a pincét és bérbeadással hasznosította. 1890-ben Windischgratz uradalom tulajdonába került, megközelítően 40 évig volt hercegi pince. Az 1930-as évek elején Ivanovszky Mihály borkereskedő vásárolta meg, az államosításig az ő tulajdonában volt. A világháború idején légópinceként nyújtott menedéket a budapesti lakosoknak. A pincészet az államosításkor az Állami Pincegazdasághoz került. Családunk 1992-ben vásárolta meg. Közel 260 éves története során most ismét magánpinceként üzemel. A pince a Kossuth Lajos utca 44 sz. alatt, Budafok városközpontjában található.

Budafoki pincénk tárolókapacitása 13 000hl, (hagyományos ászokhordó és barrique hordó, a ma ismert legkorszerűbb acéltartálypark. Budafoki pincészetünk egyben bornagykereskedés is. A pince 2 ágában klimatizált kóstolótermeket alakítottunk ki, ahol pincesétát követően borkóstolókat tartunk. A pince udvarában nyitott mintaüzletünkben teljes borkínálatunk megvásárolható.

A pince tulajdonosa és vezetője Lics László, akinek több, mint ötven éves gyakorlata van a szőlőterm

Lics Pince Hordók

esztésben, borászatban, pezsgőgyártásban és borkereskedelemben. Az eltöltött időből mintegy 30 éves szőlészeti-borászati vezetői gyakorlata van, melybe beleértendő a felsorolt területek együttes irányítása is az ország egykori legnagyobb és legeredményesebb vállalatánál. Budafok több száz éves borászati múltjából fennmaradt, a Lics család tulajdonába vett budafoki történelmi pince valamint a Szekszárdi Borvidéken Zomba-Szentgálszőlőhegyen lévő egykor a Komlossy család birtokához tartozó gazdasági épület és kis kúria illetve Pákozdon az egykori püspökségi dézsmapince értékeinek megőrzése és méltó módon való újbóli hasznosítása, valamint kulturális értékőrző és -teremtő munkájának elismeréseként kapta Lics László a Lics Pincészet alapítója, budafoki borász és pincetulajdonos a Podmaniczky-díjat 2012-ben.