Pezsgőt minden időben

posted in: Hírek | 0

A Budafoki Pincejárat programjának fontos része a Törley Múzeum megtekintése, a pezsgőkészítési technológiák bemutatása.

A Törley Pincészet nem csak komoly történelmi tradíciókkal rendelkezik a pezsgőkészítés területén, hanem évről évre rangos nemzetközi és hazai díjak megszerzésével bizonyítja, hogy a fogyasztók minőségi elvárásait és képes kielégíteni. Aki ismeri és kedveli a finom borokat, az a remek minőségű pezsgőket is értékelni tudja, hiszen egy nyár esti beszélgetés tökéletes welcome drinkje lehet egy ilyen nedű. Manapság talán már érvelni se kell amellett, hogy a pezsgőzés nem csak a szilveszterkor lehet jó választás, hanem év közben is örömünket lelhetjük benne. Aki a pincetúra Törley Múzeumban tartott állomását választja bármelyik hónap első szombatján, az személyesen is meggyőződhet arról a professzionális technológiáról, aminek révén a világhíres nedű évtizedek óta a poharunkba kerülhet. Sőt tudósok kimutatták, hogy napi 3 pohár pezsgő mérsékli az Alzheimer-kór és a demencia kialakulásának kockázatát. A fekete szőlő (a pinot meunier-ben és a pinot noirban található összetevő) megakadályozza az agyi betegségek felbukkanását, javítja a térbeli memóriát.

Mint ismeretes, Törley József 1882. augusztus 1-jén, „Törley József és Társa” néven jegyeztette be vállalkozását a budapesti cégbíróságon. A Törley pezsgők története így majdnem másfél évszázadra nyúlik vissza. Nyitottan az újdonságokra, Törley folyamatosan fejlesztette gyárát és a pezsgőgyártás technológiáját – elsőként vezette be itthon például a fagyasztással történő seprőtelenítés (degorzsálás) folyamatát. Üzemük ennek köszönhetően az ország legkorszerűbb pezsgőgyára lett a századfordulóra, amiről a Pincejárat résztvevői a Törley Múzeum megtekintése során maguk is meggyőződhetnek. A rákövetkező évtizedekben a Törley hírét és zamatát már Amerikától Ausztráliáig ismerték, a gyárnak lerakatai voltak Hamburgban, Berlinben és Koppenhágában is. A legnagyobb elismerés pedig az volt, hogy ekkor már Párizsban is ittak Törleyt.

A látogatóknak érdemes felhívni a figyelmét, hogy idén júniusban a VinAgora Nemzetközi borversenyén a Törley Pezsgőpincészet Kft. tradicionális eljárással készített évjáratos fajtapezsgőjét Champion-díjjal ismerték el.

A belépőjegyet megvásárlók megtekinthetik a Törley Múzeumot, betekintést nyerhetnek a pezsgőkészítési technológiák rejtelmeibe és megkóstolhatnak külön díj fizetése nélkül egy a pezsgőpincészet által bemutatott tartályban erjesztett pezsgőt. Az augusztus 5-i Budafoki Pincejáraton a látogatókat a Nádasdy Táncegyüttes előadása fogja szórakoztatni, akik több, mint tíz éve idézik fel a magyar történelem immár elveszettnek hitt kultúráját. Több tájegység lépéskultúrája, hagyománya és viselete gazdagítja táncosaikat és a fellépéseinken törekednek arra, hogy nézőiket visszarepítsék az időben az erdélyi és magyar táncokkal.

Írd meg a véleményed!