Pezsgő borkaland Budafok-Tétényben: október 6-án bolgár nemzetiségi nap

posted in: Hírek | 0

A történelmi Promontor, azaz a mai Budafok Európa-szerte egyedülálló. Egy európai fővárosnak sem akad olyan történelmi borkultúrával megáldott városrésze, mint Budapestnek a XXII. kerület, nem véletlen tehát a Budapest Bornegyede elnevezés. Kastélyok, pezsgő kulturális élet, boros pincék, saját szimfonikus zenekar – és néha: szimfonikus zenekar a boros pincékben.

Borkő, Pezsgő, Pincemester és Rizling utca – nem véletlen, hogy a XXII. kerületben sok hasonló utcanévvel találkozhatunk, melyek a szőlőművelésről, a borkészítésről mesélnek. Van mire emlékezni: Promontoron már az Árpád-házi királyok idején is termesztettek szőlőt, amely a lakosság fő megélhetési forrása volt hosszú időn keresztül. A XIX.- XX. század fordulójára Budapest Közép-Európa borkereskedelmi központja lett. Ebben az időben több mint 300 pince volt Budafokon, 1987 óta pedig a Szőlő és bor városa címet is büszkén viselhetik.

A kerület sosem tartozott egyetlen borvidékhez sem, a közel 100 kilométernyi pincerendszerben megtalálható hazánk valamennyi tájegységének finom nedűje. A hegyek gyomrában lévő közel 100 millió liter tárolókapacitás, a palackozóüzemek, a pezsgőérlelő pincék, hangulatos pincelátogatások és borkóstolók, a művészien faragott ódon hordók és borászati eszközök mind-mind részei Budafok-Tétény mai arculatának. Különlegességük, hogy Budafok-Tétény területén nem téglából kirakott pincéket találunk, hanem vájt és fúrt üregeket.

Ez azonban nem egy letűnt kor emléke. Ma is élő, működő, fejlődő boros élet zajlik a kerületben, amelyet 2017 óta mindenki megcsodálhat. Az ekkor indult Budafoki Pincejáratnak köszönhetően minden hónap első szombatján kinyitnak a kisebb és a nagyobb pincék, hogy pohárcsilingeléssel, pezsgődurranással és jó kedvvel teljen meg a kerület. Bebarangolhatjuk a történelmi Péter-Pál utcát, ahol macskaköves, diófákkal szegélyezett utakon andaloghatunk, hogy a végén hűs bort kortyolgatva pihenjünk meg. Megcsodálhatjuk a Törley grandiózus látogatóközpontját, ahol egy óriás pezsgőspalackon sétálhatunk keresztül, hogy megismerjük a készítés folyamatát és a pezsgőpincészet történetét. A pincejárat napjain azonban nem csak bort és pezsgőt ízlelhetünk, hanem a kerület kultúrájába is belekóstolhatunk — minden hónapban más téma, így más zene és más ételek várják a látogatókat, tehát biztosan érdemes visszatérni.

Az október 6-ai Pincejáraton bolgár népzene és táncház várja az érdeklődőket több pincészetben is: többek között fellép a Pravo Zenekar, a Falkafolk Együttes és a Bolgárkertész Trió, de emellett a rendszeres programok sem maradnak el. A havonta jelentkező Pincekvízre érdemes időben helyet foglalni a Borköltők étterembe, ugyanígy a „Kastélyok árnyékában” című helytörténeti sétára Garbóci László vezetésével. A kóstolóval egybekötött gasztronómiai pódiumbeszélgetés a Záborszky Pincében Révész József olimpia ezüstérmes mesterszakáccsal is egy biztos program azoknak, akik valami igazán különleges élményre vágynak. A Pincejárat keretében októberben is látogatható a Barlanglakás Emlékmúzeum, ahol Karakas Zoltán játszik dudazenét. Ezen felül a Pincejárat buszjeggyel érkezők a programban résztvevő éttermekben 10% kedvezményt kapnak.

Legyen Ön is részese egy pezsgő borkalandnak Budapest Bornegyedében, Budafok-Tétényben!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük