Kastélyok árnyékában – avagy milyen titkokat őriznek a Péter Pál utca kastélyai?

posted in: Hírek | 0

Garbóci László helytörténész borkóstolóval egybekötött sétán mutatja be Budafok egyik legpatinásabb utcáját október 6-án, szombaton

Ismerd meg Budafok egyik legpatinásabb utcájának kastélyait! A Péter-Pál utcában, mely Budafok legrégibb és legbájosabb utcája, a 18. században elsőként kezdtek házépítésbe a német telepesek. Számos régi épület még ma is áll. Az utca elején, az apró zsellérházak között valódi kastélynak tűnik a Czuba-Durozier-villa, melynek francia tulajdonosa az épület pincéjében konyakgyárat alakított ki.

Budafoki Pincejarat - A több száz éves Péter Pál utca titkai

Az Anna utcában két másik, impozáns épület is található. A Törley-kastélyt Törley József, a híres magyar pezsgőgyáros, a másik szecessziós Sacellary-kastélyt pedig Sacellary György földbirtokos és bankár a lányának építtette1898-ban. A lány, Irén, a pezsgőgyáros Törley József felesége volt, akivel így nemcsak házastársak, de szomszédok is lettek.

A gyönyörű őszi időben a macskakövekkel borított utunkat a védett vadgesztenye fasor lehullott  levelei színezik át. A borospincékkel szegélyezett utca felfedezését pedig nem is fejezhetjük be máshol, mint az 1883-ban épült Seybold-Garab Pincében, ahol egy 216 hl-es, jénai üveglapokkal bélelt díszes cementhordó fogad bennünket, melynek homlokfalát a Zsolnay Porcelángyár által készített színes pirogránit relief díszíti.

A szomjas vendéget a séta végén 3 tételes borkóstoló és langyos sörperec várja a házigazda ajánlásával.

Aki pedig erre a különleges sétára elkísér bennünket: Garbóci László helytörténész, díszpolgár. Ő az aki a  kerület összes utcáját ismeri, minden házról, emlékműről van egy külön története. Felkészültebb idegenvezetőt aligha találni: több mint száz cikket írt különböző lapokba, és hat könyv szerzői között szerepel a neve. Nincs Budafoknak, Nagytéténynek olyan titka, amelyet ő ne tudna.

A séta részletei:

kategória: Építészeti értékeink | Történelmi séta | Gasztroséta kóstolóva

Időpont: 2018. október 6. 16 óra

időtartam: kb. 90 perc

indulás / érkezés: Seybold-Garab Pince (1221 Péter Pál u. 39.)

ár: bruttó 2200 Ft. Az ár magában foglalja: a vezetett helytörténeti séta, Pincejárat buszjegy, három bor kóstolása, bajor perec

(borok: Aligvárom- Nyakas pincészet, Naposhegyi rozé-Mészáros Pál borház, Egri vörös cuvée- Juhász testvérek pincészete)

A sétán való részvétel előzetes regisztrációhoz (jegyvásárláshoz) kötött.

A jegy ára: 2200 Ft

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük