Ínyenceknek kötelező történeti hangulat, minőségi gasztróélménnyel

posted in: Hírek | 0

Akik a Pincejárattal ellátogatnak egy eredeti hangulatában megőrzött borospince-étterembe, mint amilyen például a Borköltők Étterem, saját szemükkel tapasztalhatják meg a méltán híres budafoki borászat virágzásának több mint kétszáz éves tanújeleit.

Az 1886-os filoxéra járvány gyakorlatilag végét jelentette a budafoki szőlőfajtáknak, és vele együtt a helyi borászatnak is. A szőlővész utáni években a tekintélyes méretű borpincék többsége „parlagon” hevert, bár a lakosságnak nagy szolgálatot tettek mindkét világháború és 1956 alatt, mikor is óvóhelyként, illetve a város értékei számára rejtekül használták ezeket a biztonságot jelentő építményeket.

Az utóbbi 25-30 évben gombatermesztésre használták a pincét rengeteg más társával együtt, melyek többségében napjainkban is ezt az iparágat folytatják. Mikor 1993-ban egy család birtokába került az ingatlan és vele együtt ez az impozáns pince, hosszadalmas és aprólékos munkával kezdték helyreállítani kissé megfakult szépségét. Az építkezés során számos olyan átalakítás történt, ami nélkülözhetetlen volt ahhoz, hogy étteremként üzemelhessenek, mégis stílusában, és hangulatában megmaradjanak az eredeti sváb építésű ódon borospincének.

Az álomból hét év múlva lett valóság, mikor 2006 május 18-án a tulajdonos házaspár megnyitotta az éttermet, ami leginkább egy kalandvállalkozásnak tűnt, de meglepetésükre bevált a próbálkozás. Nyáron hangulatos kerthelyiségünkbe is várják kedves vendégeiket, ahol a szőlőlugasok árnyékában végigkóstolhatják a magyar borvidékek legkiválóbb borait, elkölthetnek egy finom ebédet vagy vacsorát, és megismerkedhetnek a magyar gasztronómia elmaradhatatlan kísérőjével, a pálinkával, melyből széles kínálatot biztosítanak az ilyen élvezeteket kedvelő vendégeink számára.

Klasszikus borospincéből kialakított kerthelyiséggel kombinált étterem a Pincejárat vendégeit 10 százalékos kedvezménnyel várja és egy csésze kávéra is meghívja.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük