Időutazás a római korba, finom borok társaságában

posted in: Hírek | 0

Budafok és a bor kapcsolata egészen a római időkig nyúlik vissza, amikor is a szőlővel betelepített hegyfokot Promontoriumnak nevezték el. Ettől kezdve a Budafok-Tétény borvidék az évszázadok alatt mindig meghatározó területét jelentette a magyar borászatnak, míg a XX. század első éveiben a hazai borkereskedelem fellegvára lett.

Az elmúlt évtizedekben a mai Záborszky Pince, V-ös pince néven a Hungarovin Rt. tulajdonában volt, és itt tárolták és dolgozták fel a híres Törley és Hungária pezsgők, illetve a társaság által forgalmazott borok alapanyagait. Ennek megfelelően a pince területén óriási tárolókapacitás került kialakításra. A modern technológiák térhódításával a régi boroshordókat felváltották a korszerű acéltartályok, amelyeknél az értékes pincei klíma nem alapkövetelmény többé. Ennek során a pince cement és ászok hordói lassan kiürültek és feleslegessé váltak, míg 2004-ben sor került a teljes pince eladására.

A Záborszky Pince borásza Vida Rebeka, akinek irányítása alatt működik a szakmai tevékenység a pincében, és aki felel a borkóstolók, bor- és pezsgővacsorák szakmai színvonaláért. A pincészet célja, hogy az aktív borászati tevékenység mellett megőrizze és bemutassa az utókornak a borászat- és az ahhoz kapcsolódó szakmák (pl. kádár) hagyományait és tárgyi eszközeit.

A Pincejárat résztvevői tapasztalni fogják, hogy ezt a célt szolgálják a pincében kiállított borászati eszközök, a Promontorium ágban kialakított borászati kiállítás és a mesterség rejtélyeiről, fogásairól szóló, borkóstolókkal egybekötött szakmai előadások. A jelenleg is folyó borászati tevékenység egyaránt alkalmazza a hagyományos hordós- és a modern fémtartályos eljárásokat.

A kóstolóágban látható faragott díszhordók egy része, 12 db ászokhordó ma is töltve van. Ezekben érlelődnek a Záborszky Pincészet kiváló minőségű borai, amelyet az ide látogató vendégek a pincében fogyaszthatnak. A pincészet kínálatát gazdagítja, hogy az ország legjobb kistermelőinek válogatott szőlőit felvásárolva a borkészítés teljes folyamatát a Pince területén végzi.

A Záborszky Pince, mint Budapest új kulturális- és művészeti helyszíne állandó és időszakos jelleggel képző- és iparművészeti kiállításokkal, koncertekkel, színház- és táncművészeti előadásokkal várja a kedves vendégeket. A művészeti bemutatók kiemelkedő szakmai színvonalát minden esetben az adott terület elismert szaktekintélyei, művészek, múzeumigazgatók biztosítják.

A kádár mesterség remekműveinek tövében a főborász és az olimpiai érmes főszakács által különös gonddal, a borok/pezsgők és ételek ízvilágának tökéletes harmonizálásával összeállított exkluzív bor- és pezsgővacsorákkal várják a borászat és konyhaművészet iránt rajongó vendégeket. A pincészet egyedi adottságai és különleges hangulatú, különböző méretű és kialakítású pinceágaiban a látogatók Révész József mesterszakács és csapata által összeállított állófogadás- és exkluzív gálavacsora menüsorait is kipróbálhatják

A Pincejárat sétái a nyitvatartási időben,12-18 óráig minden egész órában kezdődnek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük