Egy történelmi, mégis családias borospince

posted in: Hírek | 0

A Pincejárat állomásainak sorában nem ritkaság, hogy egy borászat eredményeit a nemzetközi versenyeken szinte minden évben komoly díjakkal értékelik. A budafoki Lics Pince is ebbe a sorba tartozik, annak ellenére, hogy egy tehetséges családi vállalkozás eredményeivel ismerhetnek meg a látogatók, és nem egy nagyüzem teljesítményét láthatjuk.

1990-ben alapította a borász házaspár, Lics László és neje, Éva szőlészeti-borászati vállalkozásukat. Lics Lászlónak több mint ötven éves gyakorlata van a szőlőtermesztésben, borászatban, pezsgőgyártásban és borkereskedelemben. Ezen belül mintegy 30 éves szőlészeti-borászati vezetői gyakorlatot szerzett, melybe beleértendő a felsorolt területek együttes irányítása is az ország egykori legnagyobb és legeredményesebb vállalatánál.

A Lics Pincészet kialakulásának folyamata mintegy harminc éves múltra tekint vissza. Szakcsoporti szőlőket telepítettek, melynek bevételeit mindig újabb ültetvények létesítésébe később földvásárlásba fektették be. A szőlőtermelés méretei egy idő után indokolttá tették, hogy borászattal és értékesítéssel is kiegészítsék a tevékenységüket. Ekkor vásárolták meg Budafokon a használaton kívüli romos pincét, melynek állapotával ellentétben adottságai kiválóak voltak. A pincét renoválták, és a saját szőlőtermesztésre épülő borászkodást kezdtek. A korábbi elszórtan létesült szőlőültetvények nagy részét eladták és újabbakat vásároltak két területre koncentrálva. Az egyik az Etyek-Budai Borvidéken a Velencei-tó északi partján Pákozd és Sukoró között terül el, ami magába foglalja a térség legrégibb múltú és egyben a legnagyobb dézsmapincéjét is. Itt egy szőlőtermesztésre-borászatra-idegenforgalomra épülő farmgazdaságot alakítottak ki 25ha területen. A másik birtok a Szentgál-szőlőhegy, ami a Szekszárdi Borvidék legkiválóbb területeinek egyike. Itt is jelentős (30ha) szőlőültetvénnyel és szőlőfeldolgozóval rendelkeznek, mely a ma ismert legkorszerűbb technológiával került felszerelésre.

A budafoki történelmi pince, valamint a Szekszárdi Borvidéken egykor a Komlossy család birtokához tartozó gazdasági épület és kis kúria, illetve a pákozdi egykor püspökségi dézsmapince értékeinek megőrzése és méltó módon való újbóli hasznosítása, továbbá kulturális értékőrző és -teremtő munkájának elismeréseként Lics László Podmaniczky-díjat kapott 2012-ben.

Ahogy a látogatok majd saját szemükkel is rácsodálkozhatnak, a budafoki pince tárolókapacitása 13 000hl, (hagyományos ászokhordó és barrique hordó, a ma ismert legkorszerűbb acéltartálypark). Ilyen körülmények között nem csoda, ha a pincészet egyben bornagykereskedés is. A nyár végi kánikulában pedig a kóstolás komfortját nagyban erősíti, hogy pince 2 ágában klimatizált kóstolótermeket alakítottak ki, ahol pincesétát követően kóstolókat tartanak.

A Pincejárat résztvevői a program szerint egy 2 boros kóstolóval vegyített sétán vehetnek részt, ahol a Lelkes Zenekar biztosítja majd a háttérben az autentikus népzenét.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük