Egy borászati oázis a nagyváros rengetegében

posted in: Hírek | 0

A Pincejárat résztvevői kevés olyan helyszínt találhatnak a kínálatban, ahol nem csak minőségi borokat kóstolhatnak egy patinás helyszínen, hanem ezen túl komoly színvonalú borászati oktatás terepét is bejárhatják. A Soós István Borászati Szakiskola Tangazdaság egy ilyen hely, oázisként beékelődve a napjainkra már jelentős mértékben beépített városias környezetbe.

Budafok szőlőskertje egyedi környezetével, panorámájával Budapest egyik legesztétikusabb helye. A szakiskola névadója Dr. Soós István (1902-1959) a Műegyetem vegyészkarának elvégzése után a Geisenheimi Kísérleti Intézetben borbakteriológiai és borkémiai tanulmányokat végzett. Az Ampelológiai Intézet fajélesztő és penészgyűjteményét világhírré emelte, külföldi tudományos intézetek is igénybe veszik. Olaszországban tudományos intézeteknél végzett tanulmányút után, 1946-tól 10 éven át a Szőlészeti kutató Intézet igazgatója, romokból helyreállítója.

A borokhoz való hozzáértés mára már kötelezően elvárt igény társaságokban, vacsora estéken. Az ehhez való tudás megszerzésében kínálnak segítséget nyújtani azzal, hogy vállalják borkóstolók, borbírálatok szervezését. Ezen bemutatókon megismertetik vendégeinket a magyar borpincészetekkel és a borbírálat nagyjaival.

Gazdaságuk a régi térképek szerint az Ó-hegy Udvari (Holfhut) dűlőben terül el. Napjainkra a környék teljesen beépült, s ma már csak a közel négy hektáros szőlőterület emlékeztet az egykor oly híres budai borvidékre. Az enyhén déli lejtésű, lösztalajú és páratlan mikroklímájú terület biztosítja a jó minőségű alapanyagot az iskola tangazdasága számára. A korszerűen felszerelt oktatóbázisnak köszönhetően a borkészítés folyamata végig követhető a szőlőtermesztésen, szőlőfeldolgozáson és a különböző borkezelési technológiákon keresztül egészen az értékesítésig.

Az elmúlt években végrehajtott műszaki fejlesztéseknek köszönhetően boraikat egyre jobb minőségben tudják készíteni. Ezt bizonyítják a borversenyeken elért eredményeink is. 2005 óta a Fővárosi Önkormányzat engedélyével palackozzák az egyedi termőhelyre utaló „Főváros Bora” elnevezésű palackos borcsaládot, mely 3 fajta bortípust takar. A palackos borokat gazdaságukban és a szerződéses éttermekben, bortékákban lehet megvásárolni. Folyóbor értékesítés is működik nálunk, száraz fehér fajtákat lehet vásárolni.

Pincejárat vendégeinek lehetősége nyílik egy olyan helytörténeti bemutatóval összekötött tárlatvezetéssel, ahol félóránként idegenvezetővel kóstolhatják a helyben készített borokból. (Pincejárat jeggyel 1000 Ft/fő áron. Étkezés: egyedi ízvilágú “Óhegyi szendvics” 200 Ft/db áron)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük